Terrastuingids.nl
Terras en tuin header image
=Menu

Een gazon aanleggen in de winter, kan dat?

gras zoden leggen wanneerNee, de kans van slagen is klein wanneer je begint met het aanleggen van een gazon midden in de winter. Het aanleggen van je gazon kan vrijwel het hele jaar door, behalve in de winter. Voor het leggen van je gazon met graszaden raden we ook de herfst en het najaar af. Voor het succesvol leggen van een gazon buiten de lente- en zomermaanden kun je het beste graszoden kopen.

Het vroege voorjaar is voor veel mensen dé ideale tijd van het jaar om de tuin eens flink onder handen te nemen. Echter kun je vroeg in het voorjaar nog geen garantie krijgen dat het niet nog gaat vriezen. Houd daarom bij het aanleggen van je gazon hiermee rekening:

Gras leggen met zaadmengsel.
Het leggen van een gazon met een mengsel van graszaden is de goedkoopste manier om een grasgazon te krijgen. Grofweg kunnen we drie soorten grassen onderscheiden: speelgras (oogt fijn, kan veel activiteit verdragen), sportgras (is grof en lomp, maar kan heavy sportgebruik aan) en siergras (is zeer fijn, zacht gras maar ongeschikt voor dagelijks speel- of sportgebruik). Zaden moeten echter wel de kans krijgen om onder de juiste voorwaarden en omstandigheden te kunnen ontkiemen en groeien. Daarvoor is vorst absoluut een killer.

Gazon leggen met graszoden.
Met kant-en-klare graszoden creëer je snel een gaaf gazon. Graszoden kosten weliswaar meer dan graszaadmengsels, maar hebben als voordeel dat ze het hele jaar kunnen worden gelegd. De enige voorwaarde is dat het niet vriest. Graszoden moeten dezelfde dikte hebben en uit eenzelfde partij komen; ze horen goed beworteld te zijn, zonder onkruid, kort gemaaid en niet uitgedroogd.

De vochtige herfst- en winterperiode is gunstig voor het leggen van graszoden. Spit de grond licht om, verwijder onkruid en voorzie de ondergrond van een laag mest en onkruidvrij compost. Hark het oppervlak glad en egaal en begin aan een buitenkant met het uitrollen van de zoden; bescherm het gras met een loopplank voor het leggen van volgende rijen. Strooi tot slot scherp zand en compost over je nieuwe gazon.

View all contributions by