Terrastuingids.nl
Terras en tuin header image
=Menu

Lavendel snoeien

snoeien lavendel wanneer hoeLavendel snoeien betekent mooiere bloemen en een langer levende plant. Een stoere plant voor zonnige droge plekken en een van de langst bloeiende semi-struiken. Lavendel is dan ook een prachtige plant voor in de meeste (zonnige) tuinen, niet alleen vanwege zijn overweldigende kleur maar ook om zijn hemelse geur.

Lavendel Snoeien moeilijk?

Neer hoor er is goed nieuws: lavendel is eenvoudig te snoeien, en als je het doet, zul je de rest van de dag genieten van de aromatische oliën. Dit is zelfs een van de weinige tuinklussen die goed te doen zijn op een warme (zomerse) dag!

De Lavendel plant: een semi-struik.

Is de term “semi-struik” u in de eerste zin opgevallen? Lavendel is een semi-struik, een plant die lijkt op een vaste plant, omdat het meeste groen zacht is, maar zal veranderen in hout wanneer het een paar jaar oud is. Wanneer u dit weet helpt het u om uw lavendel te snoeien.

Diep in het midden van de lavendel groeit uw lavendelplant uit tot hout. Het doel van het snoeien van de lavendel is het vertragen van de vorming van hout. Hier is waarom:

 • Lavendel hout is zeer zwak en gevoelig voor breken onder veel blad in de herfst, sneeuw, ijs en water.
 • In tegenstelling tot veel echte struiken en bomen verjongt lavendel hout meestal niet wanneer het wordt gesnoeid, maar sterft gewoon af.
 • Oud hout zal stoppen met het produceren van nieuwe scheuten, of er komen alleen nog rare uitschieters die het aanzien van de lavendel geen goed doen.

Elk jaar lavendel snoeien.

Ieder jaar flink snoeien vertraagt de vorming van hout en maakt de plant sterker en verlengt de levensduur van uw plant. De tips hieronder kunnen u helpen het meeste profijt uit het jaarlijks snoeien te halen.

Algemene tips voor snoeien alle Lavendel soorten en variëteiten.

 • Lavendel snoeien wanneer hoe: Start met snoeien bij jonge lavendel planten. Als je begint met snoeien wanneer de plant nog erg jong is zal deze krachtig reageren met dichte vertakking die helpen om een goede vorm te krijgen en later een uitbundige bloei. Wachten met snoeien tot de plant al ouder is leidt uiteindelijk tot houtachtige gewassen die minder goed reageren op snoeien.
 • Lavendel snoeien najaar: Het beste is na de bloei, maar lavendel is vergevingsgezind. Alle lavendel bloeit op de stengels die dit jaar groeien. Dit betekent dat snoeien kan op elk moment vanaf de voltooiing van de bloei tot medio voorjaar zonder dat dit invloed heeft op de bloei in dat jaar. Snoeien laat in de zomer tot in de herfst geeft een open luchtcirculatie voordat de wintervorst en sneeuwval hun intrede doen. Snoeien in het voorjaar kan de bloei enigszins vertragen, maar is een goede tijd om de in de winter gedode onderdelen weg te halen en verzekerd te zijn van krachtige knoppen. Als u de tijd heeft is twee keer per jaar snoeien goed.
 • Onderhoud Lavendel: Snoei planten minstens 1/3 terug. Van lavendel in de volle zon kunt u verwachten dat het elk jaar krachtig groeit, en volgens telers is het nodig om ze jaarlijks te snoeien om een krachtige plant te behouden. Met je snoeischaar of desnoods heggenschaar alle scheuten tenminste 1/3 terugsnoeien. Heggenscharen zijn weliswaar minder nauwkeurig, maar besparen tijd en zijn noodzakelijk voor een lavendel haag.
 • Oude Lavendel snoeien: Snoei oudere planten verder terug, maar niet tot het bladloze hout. Zoals eerder vermeld kunt u oudere planten niet verjongen door te snijden in oud hout, maar u kunt proberen om ze te verjongen door te snoeien net boven het hout. Een goede vuistregel is om te tellen naar de derde knop boven het hout en net erboven te snoeien. Als je geluk hebt zullen alle drie de knoppen en een aantal verborgen knoppen onderin uitkomen en voor jou gaan bloeien.

 Lavendel snoeien wanneer en hoe.

 onderhoud lavendel  wanneer snoeien lavendel  Lavendel snoeien
Jonge lavendel planten
snoeien
Oude lavendel planten snoeien

Oude lavendel Planten met veel hout verjongen

Belangrijk om lavendel snoeien in najaar.

Om problemen zoals houtrot bij lavendel planten te voorkomen en dan vooral in de winter. Het belangrijkste doel van het snoeien van lavendel is de plant voor te bereiden op de ontberingen van de wintermaanden door het verminderen van de grootte, het gewicht en de dichtheid. Dit is een goede reden om in de herfst te snoeien, net voor de vorst en winter komt.

Onderhoud Lavendel – Wees niet bang om te snoeien.

Zoals met zoveel planten maken mensen zich zorgen over het snoeien van lavendel, sommigen zijn al bang om het te proberen! Niet snoeien veroorzaakt een grote en dichte plant, met hoeken waar het water blijft staan. Dit zijn de problemen die dan bij lavendel kunnen optreden:

 1. In de zomer bevordert opgesloten water rot in de zwakke stengels en hout van de lavendel.
 2. In de late herfst zorgt opgesloten water bij vroege vorst voor een vroegtijdig einde van de groei.
 3. In de winter kan opgesloten water bevriezen en gemakkelijk leiden tot breken van het hout.
 4. Een dichte plant met veel hout is een zwak doelwit voor sneeuwbelasting, die de plant zal vervormen of breken.

Met bovenstaande tips – plus uw eigen gevoel en instinct! – zult u behoorlijk ver komen met uw eigen lavendel te snoeien.

View all contributions by