Terrastuingids.nl
Terras en tuin header image
=Menu

Vijver Aanleggen

vijver aanleggen koiJe wilt een vijver aanleggen in je tuin, maar welke vijver kies je? Wat voor vis soorten wil je er straks in hebben en hoe leg je zo’n ding het beste aan? Als je de bouwmarkten en tuincentra mag geloven is het aanleggen van een vijver een fluitje van een cent. Nou, ten eerste heel wat centen in dat geval, want een beetje vijver aanleggen kost toch al snel een aardige duit!

Vijver Aanleggen – De meest voorkomende vragen.

1 : Grote of kleine vijver aanleggen.
2 : Strakke moderne vijver of natuurlijke vijver aanleggen.
3 : Globale kosten van een vijver aanleggen.
4 : Welke Vijverfolie gebruiken.
5 : Welke vijverpomp is het beste geschikt.
6 : Vijver zelf aanleggen of laten uitbesteden.

Vijver aanleggen – Stap voor stap.

Belangrijk is om voor u begint om een vijver aan te leggen bepaalt wat je er uiteindelijk mee wil gaan doen,een vijver maak je meestal niet voor een korte periode. De vissoort die je eventueel in je vijver wil laten rond spartelen is van grote invloed op de materialen die er voor moet gaan gebruiken.

Meest informatie video over Vijver aanleggen (Engelstalig)

Planten in en rondom de vijver.
Ook het bijbehorende groen dat je vijver niet alleen opsiert maar ook het water gezond en schoon moet houden voor je vissen, wil je natuurlijk niet na een half jaar al dood rond zien drijven in je vijver. En zelfs wanneer u er voor kiest om de vijver alleen te voorzien van een fonteintje en wat water plantjes, is om diezelfde reden een goed plan van aanpak nodig alvorens u de vijver aanschaft.

Vissen in de vijver.

Niet alle vis soorten doen het goed in een tuinvijver. Een koi zal bijvoorbeeld geen lang leven hebben in uw vijver, wanneer u niet voldoet aan de speciale voorwaarden die deze vis nodig heeft. Ook de steur heeft speciale voorwaarden wanneer u deze in uw tuinvijver wil houden. Daarnaast is bij alle vis soorten de ligging van uw vijver erg belangrijk bij een vijver aanleggen moet hier dan ook heel goed rekening mee worden gehouden.

De juiste plaatsbepaling van de vijver in uw tuin.

Want ook al schijnt de zon niet heel veel in ons kleine landje, in de zomer kan door de hitte de temperatuur in het water flink oplopen. Een stukje schaduw is dan voor de vissen heel belangrijk om te kunnen overleven. Houd hier dus rekening mee met de plaatsbepaling van vijver in uw tuin. Een andere mogelijkheid om schaduw voor de vissen te creëren en wat ook nog heel mooi is in de vijver, is het aanbrengen van waterlelies. Het grote blad geeft een mooi schaduw plekje in het wateroppervlak. Wilt u zoveel mogelijk genieten van uw vijver probeer dan een plaats te vinden bij uw veranda of terras.

Vijverpompen en vijverfilters gebruiken bij vijver aanleggen.

Vijverpompen en vijverfilters zijn de meest belangrijke onderdelen van je (nieuwe) vijver.Het is namelijk belangrijk om bij een vijver aanleggen gebruik te maken van een vijverpomp en vijverfilter. Juist als u vissen wilt houden in de vijver, zorgt een vijverfilter voor biologische reiniging. Deze vijverfilters en vijverpompen zijn er in vele verschillende soorten en maten.

Bepaal vooraf welke vijverpomp en vijverfilter u nodig heeft.
Let bij de aanschaf van een vijverfilter wel op de grote van de tuinvijver en de capaciteit van de vijverpomp. Wanneer u bij de aanleg van uw vijver rekening houd met het gebruik van een vijverfilter, kunt u de leidingen van te voren mooi wegwerken zodat ze uit het zicht blijven.

Vijver aanleggen- Vormen en Maten.

Natuurlijk is verder de vorm en de grootte van uw vijver van belang. Het spreekt voor zich dat, wanneer u grote vissen wilt houden, de vijver van een bepaalde afmeting moet zijn. Kleinere vissen hebben automatisch minder ruimte nodig.

De vorm van de vijver is wel belangrijk voor alle vis soorten, om te voorkomen dat de vissen niet alleen maar rondjes zwemmen en je een vissenkom effect krijg is een afwijkende vorm aan te bevelen. Houd hier wel rekening mee in uw bouwplan. Zowel met het oog op de overgebleven ruimte in u tuin, als het eerder benadrukte belang van een schaduwzijde op uw vijver.

De diepte van uw vijver is wat minder van belang. De meeste vijvers zijn standaard anderhalve meter. Maar wanneer u geen voor gegoten vorm kiest moet u hier natuurlijk wel rekening mee houden.

Vijver aanleggen -Stap voor stap.

Jezelf goed inlezen en alles goed voorbereiden is dus van groot belang bij de aanschaf en een vijver aanleggen in uw tuin. Het is zoals eerder gezegd geen goedkope investering. En het laatste wat u wilt is dat het hele werk opnieuw moet worden gedaan omdat u belangrijke factoren over het hoofd heb gezien. Maar als u na een goede voorbereiding de vijver klaar, is het optimaal genieten van een altijd bewegend schilderij in uw eigen tuin!

View all contributions by