Terrastuingids.nl
Terras en tuin header image
=Menu

Vijveronderhoud najaar

Het is belangrijk dat u na de zomer onderhoud pleegt aan de vijver. Als u de volgende zomer een mooie vijver wilt begint dit al in het najaar.

In de winter heeft uw vijver niet zoveel onderhoud nodig maar er er zijn toch een aantal dingen die u moet doen

Het vijveronderhoud najaar

In het najaar moeten de dode plantendelen en ingewaaide bladeren uit de vijver worden verwijderd, zodat de bladeren niet gaan rotten op de bodem. De kans op verzuring van de vijver word kleiner als er weinig tot geen afval van bladeren in de vijver achter blijven. Niet alleen uw overwinterende vissen krijgen het anders moeilijk, maar ook de kans op slechte plantengroei en algenproblemen in het voorjaar neemt dan toe.
Het beste kunt u elke dag met een schepnetje even de vijver ontdoen van gevallen blad.

Ook het reeds rottend blad of slib op de bodem, haalt u weg met een schepnet of wat ook handig is een speciale vijverstofzuiger of slibzuiger.
Pas goed op dat u geen lekkage veroorzaakt met deze werkzaamheden.
Het is zeker niet verstandig om de hele vijver leeg te pompen om de bodem schoon te kunnen maken want hiermee verwijdert u niet alleen nuttige kleine waterdiertjes maar ook de bacteriƫle huishouding word in belangrijke mate aangetast en die is juist in de winter belangrijk.
Er ontstaat veel stress bij de vissen als u dit doet dus ook daarom niet raadzaam om te doen.
Daarnaast levert het veel stress op voor de aanwezige vissen.

Onderhoud van de vijverplanten

De meeste waterplanten sterven af in het najaar, u moet zoveel mogelijk uit de vijver verwijderen. U mag een gedeelte laten staan als schuilplaats voor de vissen. Deze dode plantendelen kent u dan in het volgend voorjaar verwijderen als de planten opnieuw beginnen te groeien.
Planten die te groot geworden zijn kunt u het beste herpoten, dan groeit het in het voorjaar weer zeer sterk aan. Dit zorgt ervoor dat er een sterke opname van voedingsstoffen uit het water mogeelijk is en er minder algen zullen zijn..
Snoei de planten echter niet te regoreus en laat ongeveer 2/3 deel van de goed groeiende planten zoals ze zijn. De sterkste groeiers houd u dan in toom en kan het filter in het voorjaar toch volop zijn zuiverende werk doen. Haal bijvoorbeeld de waterlelie, uit de vijver als het echt begint te vriezen en bewaar ze in natte turf o.i.d. op een vorstvrije plaats.

View all contributions by